Skip to Content

Buurtvoetbal

Werken aan een aangename en sociale buurt !

Terwijl vzw Driehoek met het mozaïektewerkstellingsproject, de buurtsofa, een bijdrage wil leveren aan de strijd tegen de sociale verkilling door op een creatieve manier meer warmte en gezelligheid in buurt en bedrijf te brengen, levert Industria cvba op haar beurt een eigen bijdrage met een nieuwe productlijn rond het concept "buurtvoetbal".

 

Vroeger liepen en speelden kinderen en jongeren veel buiten, in de buurt, op straat, in de wei achter de huizen, maar nu er meer en meer percelen zijn bebouwd en het drukker wordt in de wijken, werd voor deze jongeren sinds kort een speciale naam bedacht: 'hangjongeren'. Het is van alle tijden dat jongeren samen komen op bepaalde plaatsen om elkaar te ontmoeten, maar vandaag wordt dit op sommige plaatsen als bedreigend ervaren, soms als overlast. Vroeger kon je ook makkelijker op straat spelen, was er meer ruimte en minder verkeer. Doordat dat nu zo sterk is veranderd, moeten er wellicht maatregelen of ingrepen worden bedacht om het samenleven van jongeren en ouderen beter in te richten. 

Industria cvba wil met "Buurtvoetbal" een eigen specifieke bijdrage leveren, niet door enkel te zorgen voor de infrastructuur, maar er ook op toe te zien dat in goed overleg met de buurt, met het buurthuis of met een plaatselijke vereniging, de nodige afspraken worden gemaakt en dat deze afspraken worden geïimplementeerd en nageleefd. De jongeren uit de buurt worden daarbij trouwens maximaal betrokken.

 Zo ontwikkelden we, naast het reeds bestaande eenvoudige ronde model (B1), in samenwerking met vzw Koepel en de gemeente Heusden-Zolder een nieuw concept en een nieuw model rond de "panna": de pannavoetbalkooi (B2).

Klik hier voor als je meer wil weten over deze voetbalbeweging en deze vorm van straatvoetbal. De officiële opening vond plaats op 6 augustus 2010! klik hier voor de aankondiging of voor het artikeltje in het Belang van Limburg.

 

 

 

Op 29 juni 2011 werd een derde model (B3), een grotere constructie met kunstgras, geïnstalleerd op Lakerberg in Houthalen-Helchteren in opdracht van de gemeente en in samenwerking met de jongerenwerking van de wijk De Standaard.

 

Voor een fotoverslag, klik hier

 

Voor het artikel in het Belang van Limburg, klik hier.